Fotografiska och andra projekt

BILDER & SÅNT 20 ÅR

Bakgrund FB

För 20 år sedan jag startade min lilla fotofirma Bilder och Sånt. Den har huvudsakligen varit en bisyssla till annan anställning. Då jobbade jag som scanneroperatör på Arvika Grafiska. Ett komplett grafiskt företag med utformning – layout, repro, tryckeri och bokbinderi. Redan då hade jag fotograferat länge och hade mycket arkivbilder från natur, resor mm. De kom ibland till användning i utformning av broschyrer och andra trycksaker. På så sätt började jag få lite inkomst på min fotografering. Det utvecklades sakteligen och jag började sälja bilder även till Arvika Grafiskas kunder, till stor del hemmahörande i Stockholm. Mest till Länsförsäkringar Sverige, Föreningsbanken och Mitsubishi motors.

Med tiden blev det även uppdragsfotografering och verksamheten växte. Några år i början redovisades inkomsterna som hobbyverksamhet, men den 28 oktober 1997 registrerades Bilder & Sånt på skatteverket som enskild firma. Ca en månad senare godkändes namnet av PRV, Patent och registreringsverket, med tillägg av mitt eget namn, Bilder & Sånt Carl-Erik Willman.

Tekniken med digital fotografering kom på bred front runt millennieskiftet. Med följd  att det blev mindre med scannerjobb för mig på Arvika Grafiska. Dessutom blev de hårt drabbade av översvämningen i Arvika år 2000. På grund av flytt, färre order mm kom de på obestånd och fick säga upp en del personal, däribland mig. Jag fick erbjudande att köpa den stora trumscannern billigt, som jag jobbat med tidigare. De ville ha möjlighet att använda mina tjänster fortsättningsvis också. I juni 2001 lämnade jag Arvika Grafiska. Med mig hem på släpkärran hade jag den 650 kg tunga scannern, som jag fick magasinera i mitt garage ett tag. Under den sommaren byggde jag ett arbetsrum i ena änden av uthuslängan. Fram på höstkanten kom scannern igång igen, och förutom ca 1800 egna diabilder scannade jag även på uppdrag. Maskinen var troligtvis den enda i Värmland som man kunde scanna original i storlek 46 x 64 cm. Verksamheten var väl inte så stor, men den pågick några år tills det behövdes en stor och dyrbar service på den, samtidigt som scannerjobben blev färre och färre. Det blev till sist Stena Återvinning i Arvika som fick överta den.

All fotografering var ju från början på film men 2003 hade tekniken utvecklats så mycket inom digitalfoto så att bildkvalitet var lika bra eller bättre än film. Samtidigt blev priserna på bra grejer mer rimliga. Då köpte jag den första digitala systemkameran. Ganska snart blev det digitalt foto fullt ut. Jag jobbade då på Volvo Arvikaverken och hade fotouppdrag även där. Idag är jag anställd på Klässbols Linneväveri, där det också förekommer  en del fotojobb av olika karaktär.

Genom åren har jag också haft uppdrag från min gamla arbetskamrat från Arvika Grafiska, Lars Norrby, som i många år drivit egen firma inom grafisk design i Arvika. Det har blivit uppdrag av vitt skilda slag. Industrifoto, hantverk, personalbilder, gruppfoto mm till större eller mindre företag. Men mest har det nog varit tavlor, konst och konstnärer. Mycket tack vare Rackstadmuseet. Numera blir det oftast textilbilder från Linneväveriet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s